Kalkuitbloei of oer op je bestrating?

Sierbestratingsmarkt Kijlstra

 

Witte uitslag of oer op je bestrating?

Kalkuitbloei op uw terras

Kalkuitbloei is een natuurlijk verschijnsel dat kan voorkomen bij cementgebonden materialen zoals beton. Hierdoor kan er soms een witte waas op uw terrastegels verschijnen. Dit is het resultaat van een chemische reactie tussen cement en water, waarbij kalk naar het oppervlak wordt getrokken. Goed om te weten:

  • Het beïnvloedt de kwaliteit van uw tegels of stenen niet.
  • Met de tijd zal deze witte waas meestal verminderen en uiteindelijk verdwijnen.
  • Ter preventie: zorg voor voldoende ventilatie onder objecten zoals bloembakken op uw terras.

Kalkvlekken in sierbestrating

Kalkvlekken in sierbestrating zijn een normaal verschijnsel voor betonproducten en beïnvloeden de kwaliteit niet. De witte waas, veroorzaakt door klimatologische omstandigheden, zal over tijd verminderen en verdwijnen. Om het proces te versnellen, kunt u:

  • Mild zure huishoudmiddelen gebruiken, zoals koolzuurhoudend bronwater of verdunde schoonmaakazijn (altijd voorzichtig gebruiken).
  • Kalkverwijderaars zijn verkrijgbaar bij uw MBI dealer.

Oervlekken (roest)

Oervlekken zijn bruine vlekken die ontstaan door de oxidatie van ijzerdeeltjes in beton. Dit kan gebeuren omdat beton vaak natuurlijke grondstoffen zoals zand en grind bevat die, ondanks strenge kwaliteitscontroles, soms ijzer bevatten. Deze vlekken:

  • Hebben geen impact op de kwaliteit van de producten.
  • Kunnen esthetisch minder gewenst zijn.
  • Zijn een natuurlijk gevolg van de grondstoffen gebruikt in betonproducten.

Advies voor het kiezen van tegels:

  • Om de kans op kalkuitbloei of oervlekken te minimaliseren, overweeg dan keramische tuintegels.
  • Als u de voorkeur geeft aan betontegels, kies dan voor tegels met een beschermende toplaag of coating.

Belangrijk:

Kalkuitbloei en oervlekken zijn natuurlijke verschijnselen en zijn daarom geen geldige reden voor reclamatie. We raden u aan om voor de aankoop goed geïnformeerd te zijn over de eigenschappen van de gekozen materialen.

Witte uitslag verdwijnt vanzelf

Witte uitslag op tegels en betonstraatstenen is een bekend probleem, waarvoor (nog) geen afdoende oplossing bestaat. Gelukkig is het geen permanent probleem. Bij normaal gebruik verdwijnt de witte uitslag op den duur vanzelf.

Een chemische reactie in het cement veroorzaakt de witte uitslag. Onder invloed van water wordt vrije kalk gevormd, die opgelost in water, via de poriën in het beton doordringt naar het oppervlak. Zodra de kalk in aanraking komt met lucht (kooldioxyde), ontstaat het onoplosbare calciumcarbonaat. Deze witte uitslag is op gekleurde tegels en stenen beter zichtbaar dan op grijze betonbestratingsmaterialen.

Tip van onze klanten; Wat moet ik doen aan witte uitslag op mijn tegels?

"Door de kalkuitbloei wist ik me geen raad; het was zo wit dat je op sommige plaatsen zelfs geen kleurverschil zag tussen de gele en zwarte tegels. Je weet wel dat het een natuurlijk proces is, maar toch. Bestratingsmarkt.com adviseerde me brekerzand te strooien over het oppervlak. Vreemd, maar na een poosje was de kalk helemaal verdwenen!" 

Secundaire uitslag kan door schrobben en goed uitspoelen in het eerste stadium van het proces hooguit worden afgeremd. In de praktijk is deze oplossing niet haalbaar. Behandeling met zoutzuur, dat calciumcarbonaat wel kan oplossen is evenmin een optie. Zoutzuur kan het cement aantasten. De enige oplossing is wachten tot het probleem zichzelf oplost.

Witte uitslag op bestrating

U ziet het wel eens op trottoirs of op de muren van huizen: witte vlekken. Deze zogenaamde "witte uitslag" of "uitbloei" komt het meest voor bij grijs beton of betonproducten waaraan een kleurstof is toegevoegd. Tegels of klinkers met een deklaag, zoals bijvoorbeeld grindtegels, zijn er niet gevoelig voor.

Wat is witte uitslag?

Beton wordt gemaakt door vermenging van zand, grind, cement en water. Het is dus eigenlijk een natuurlijk product. Bij natuurlijke processen kun je niet alle factoren in de hand houden. De natuur gaat zijn eigen gang. Bij beton is van de vier basiscomponenten het cement de boosdoener. Dit kan een chemische reactie gaan vormen met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. Deze zet zich af op het betonoppervlak. De kalkafzetting gaat daarna een reactie aan met kooldioxide uit de lucht, waardoor een calciumcarbonaat ontstaat. Zo ontstaan dan de witte vlekken op de bestrating.

Wanneer ontstaat het?

Er zijn twee situaties waarbij witte uitslag kan ontstaan: bij de productie, door het aanmaakwater (primaire uitslag) of later, door regen (secundaire uitslag). De primaire uitslag komt niet of nauwelijks voor. De zeer goede verdichting van de mortel en de lage watercementfactor werken zeer gunstig op het tegengaan van witte uitslag. Primaire uitslag bij de productie van beton is dan ook zo goed als uitgesloten. Heeft een betonproduct te lijden onder witte uitslag, dan komt dat doordat na de productie de chemische reactie van cement en water gewoon doorgaat. Tijdens de opslag of na plaatsing kunnen de tegels - vooral tijdens regenbuien - een teveel aan water opnemen, dat na de bui weer wordt afgestoten. Het gevolg: secundaire uitslag.

Wat is er aan te doen?

Aan witte uitslag kunt u eigenlijk niets doen. Het calciumcarbonaat dat ontstaat, is praktisch niet van het betonoppervlak te verwijderen zonder dat het product zelf wordt aangetast. Het enige dat helpt is geduld, want alle witte uitslag verdwijnt op den duur vanzelf. Door het kooldioxide in de lucht, verandert het calciumcarbonaat langzaam in een stof die wel oplosbaar is in water. Het probleem lost zichzelf dus op. Nu is gebleken dat zure verontreinigingen in de lucht, zoals koolzuur en zwaveldioxide het proces versnellen. Met andere woorden: witte uitslag verdwijnt sneller op plaatsen met veel industrie dan in gebieden met zuivere zee- en berglucht.

Uitbloei komt vaak in de lente/zomer veel voor, geregeld nat en extreem warm weer.
Uitbloei heeft twee oorzaken, oplosbare zouten en kalkdelen. Oplosbare zouten zijn in geringe omvang in klei aanwezig en daarmee in de straatbaksteen. Daar is niets aan te doen, straatbaksteen blijft een natuurproduct. Oplosbare zouten zullen door weersinvloeden zoals regen veelal verdwijnen.

Meestal komt de uitbloei uit het zand in de onder baan, zand bevat in veel gevallen kalk, denk daarbij aan resten van schelpen. Bij vochtig weer en vervolgens weer droog/warm weer wordt vocht samen met het aandeel kalk eerst door de straatbaksteen getrokken (capillaire werking), het water verdampt en de kalk blijft aan het oppervlak van de bestrating achter. Regenval moet het straatwerk weer schoonspoelen, en reiniging maakt het vaak alleen maar erger. Op die plaatsen waar geen regen komt zoals bij overstekken en carports is schrobben van de bestrating dan ook aan te bevelen.

Over het algemeen bij uitbloei: geduld is in deze een schone zaak!

Tip van onze binnendienst medewerkers:

Voorzie de laatste 3 tot 5cm van de onder baan van een fijne split of metselzand, dit voorkomt vaak een uitbloei! 

 

Zoals bovenstaand beschreven worden klachten omtrent witte uitslag nooit gegrond verklaard. Deze uitslag verdwijnt vanzelf.

Kijlstra Dealer Nederland

Uitgebreide presentatie centraal in NL

Wij liggen direct aan de A50 in Heerde! 

Locatie Deurmarkt.com Nederland Heerde


Presentatie - opslag Kijlstra bestrating
Kamperzijweg 6
8181NC Heerde

0578 69 50 78

© 2013 - 2025 Sierbestratingsmarkt | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel